СУ „Иван Вазов“ (Мездра) получи ценна реликва – земя от гроба на Кан Кубрат

По покана на младшите и старшите посланици на Европейския парламент в Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра гостува инж. Делян Дамяновски, дългогодишен председател на Общинския съвет и изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ). Посещението му е част от дейностите по проекта
„Училище посланик на Европейския парламент“
, по който работи през тази учебна година мездренската гимназия по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

По стар български обичай инж. Дамяновски беше посрещнат на входа на учебното заведение с питка и мед от девойки, пременени в народни носии, а деветокласникът Генчо Драголов изпълни стихотворението на Христо Ботев „Зададе се облак темен“.

Домакините на събитието бяха подготвили презентация на тема „Гробът на Кан Кубрат – обединително място за българите по целия свят“, разработена от петокласничката Катерина Гетова.

„Аз също съм завършил мездренската гимназия, сподели пред своите нови млади приятели Делян Дамяновски. Именно тук се научих на труд и бях възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм.“

По време на срещата разговор изпълнителният директор на НАПОС разказа интересни исторически факти за Владетеля на Стара Велика България и неговите синове, за
Всебългарския събор „Към завета – Кубрат 105“
, провел се през 2017 г. в с. Мала Перешчепина, Полтавска област, Украйна по случай 105-ата годишнина от откриването на надгробната могила на Кан Кубрат, както и за българските общности в Албания, населяващи областите Голо Бърдо, Мала Преспа, Кукъска Гора.

В знак на уважение към мездренската гимназия Дамяновски подари на СУ „Иван Вазов“ ковчеже със земя от гроба на Кан Кубрат, а на младшите и старшите посланици на Европейския съюз – по един екземпляр от брошурата „Към Завета – Кубрат 105“.

Директорът на гимназията Мариела Горанова благодари за ценния дар и заяви, че тази реликва ще бъде поставена на видно място в музейния кът на училището. От своя страна тя връчи на госта кратка история на учебното заведение и сувенири с логото на училището.

По инициатива на Делян Дамяновски до края на тази учебна година в мездренската гимназия ще гостуват и наследници на волжките българи, населяващи днешната Република Татарстан в Русия.

Утре участниците в проекта
„Училище посланик на Европейския парламент“
ще се включат в дискусия на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Събитието ще се проведе на 22 януари (вторник) в Националния дворец на културата в столицата .

Линк към оригиналната статия: bit.ly/2IKkb36

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *