Дискусия за дезинформацията

Поредното участие на младшите посланици на СУ“Иван Вазов“ – Мездра в дейност по Програма „Училище посланик на ЕП“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. 11 ученици от X клас, водени от старши посланик Данаил Димитров, участваха в дискусия на тема „Имат ли значение фактите? Дезинформацията като инструмент по време на избори“, която се проведе на 22 януари 2019 г. в зала 6 на НДК, София.

По време на събитието четирима чуждестранни гости представиха опита на своите организации в борбата с дезинформацията в контекста на наближаващите европейски избори през май 2019 г. Техните презентации бяха последвани от дискусия, по време на която публиката задаваше въпроси към ораторите. Модератор на дискусията беше журналистът Светослав Иванов.

Сред ораторите бяха представители на групата „Ийст Стратком“ към Европейската служба за външна дейност, която управлява проекта ЕС срещу дезинформацията за борба с руската пропаганда в интернет; ирландската организация Who Targets Me (Кой се цели в мен), която прави мониторинг на използването на политически реклами в социалните мрежи; гражданската Инициатива за прозрачен референдум, която се застъпва за по-голяма прозрачност на рекламите онлайн по време на предизборни кампании в Ирландия, и нидерландската организация DROG, която се стреми да изгражда резистентност спрямо дезинформацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *