“ЕВРОДЕПУТАТИ“ за един ден

На 18.02.2019 стартира за първи път в България интерактивната ролева игра „Законодателен процес в ЕС“ и младшите посланици от СУ „Иван Вазов“- Мездра бяха първите „евродепутати“. По време на играта участниците получиха смартфон, който ги посреща с тяхното име, казва им към коя „партия“ принадлежат, и ги превежда през играта. След кратко представяне на историята на ЕС, Европейската  комисия, парламент и съвет, всеки участник беше разпределен в една от партиите: Европейска група за свобода; Европейска група за традиции; Европейска група за екология и Европейска група за солидарност. В качеството си на членове на  Европейския парламент те трябваше да преговарят и съгласуват с Европейския съвет и да вземат решения по две от директивите предложени от Европейската комисия: Директива за солидарност в областта на водните ресурси и Директива за имплантиране на микрочипове за лична идентификация.

Решенията им трябваше да бъдат възможно най-добри за всеки в съюза, за да има едно по-добро и по-сигурно бъдеще за всички граждани.

Всеки имаше определена роля в партията, получаваха имейли, обаждания, насоки от лидерите на партията, изказваха се пред медиите и пред свои колеги  и накрая трябваше да гласуват директивите. Някои от партитиите успяха да се обединят, но не минахме и без спорове и различия по някои въпроси. Точно както е и в реалността!

Директивата за микрочиповете не беше приета на първо четене, за това се наложи ново договаряне и гласуване.

Младите евродепутати изкараха един много изморителен ден в европаламента, но по този начин успяха и да се докоснат до работата на истинските депутати, а и някои от тях се заинтригуваха от по-нататъшно развитие в тази сфера.

В края на играта, учениците получиха сертификати за участие и възникна идеята за провеждането на подобно заседание на местно ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *