Младшите посланици се срещнаха с еврокомисар Мария Габриел

„За мен е огромно удоволствие да присъствам на форум, в който участват предимно млади хора, защото именно те са лицето на България пред Европа. Наблюдавайки развитието на Враца и региона, мога да заявя, че тук има потенциал за развитие на ИТ индустрията. Имаме конкретни идеи как цифровата трансформация може да бъде ефективен ускорител на региона, тъй като тя променя начина, по който работим, учим и реализираме проектите си. Първата важна крачка към изпълнението на поставените цели е свързаността. В новия програмен период е заложен необходимият финансов ресурс, с който да бъде обезпечено наличието на високоскоростен интернет не само в градовете, но и в малките населени места от страната. По програмата за безплатен интернет WiFi4EU се инвестират 120 млн. евро, като България е сред водещите страни в Европейския съюз по брой подадени заявления за участие. Следващата стъпка е създаването на дигитални иновационни хъбове, за които са предвидени близо 500 млн. евро. Мотото на програмата е „Тествай, преди да инвестираш“. Вярвам, че и във Враца ще има подобен хъб, който ще е от полза както на потенциалните инвеститори, така и на живеещите тук“ – с тези думи еврокомисарят Мария Габриел откри областния форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Мария Габриел представи и първата програма в тази област – „Дигитална Европа“.

В рамките на срещата, кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на ИТ сектора в града.

            Ползите от цифровизацията и постигнатите резултати до момента бяха представени от депутата в Европейския парламент – Владимир Уручев.

Областният управител на Враца Малина Николова запозна присъстващите с промените в образователната сфера в региона, които са ориентирани към цифровизацията.

            На форума присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, която заяви, че бъдещето е в цифровизацията.

            Постиженията на Враца в областта на информационните технологии и връзката между образованието и бизнеса бяха представени от създателя на „Враца софтуер общество“ – Емилиян Кадийски, който подчерта, че от 2013 година до момента в града развиват дейността си три ИТ компании.

            По време на срещата ръководителят на партньорската мрежа на Телерик Академия – Гриша Караниколов представи възможностите за развитие на сектора.

Управителят на софтуерната компания „Софтконсултгруп“ Ивайло Иванов подчерта, че IT-бизнесът гледа към Враца поради близостта до София, наличната екосистема за такъв бизнес, непрекъснатото обучение на кадри и преференциите от Европа и държавата за региона и сподели планове за разширяване на компанията към Враца.

            В рамките на събитието младшите посланици имаха възможността да задават своите въпроси към еврокомисар Мария Габриел за бъдещето на дигитална Европа и за възможността за развитието на сектора във Враца.

            На областната среща за цифровизацията присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на бизнеса и неправителствени организации, директори на учебни заведения от областта, учители по информационни технологии, ученици и граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *